keresés

információk

50,000 forintos pótbefizetés domain nevekre

Büntetés domain név használatáért?
Büntetés domain név használatáért?

Ki gondolta volna, hogy egy ezer éve bejegyzett és működő domain névért akár 50,000 Ft-ot is leperkálhat a tulajdonosa, ha nem veszi figyelembe immár az önkormányzatok domain nevekre vonatkozó szabályozását. A történet nem új,  több város is alkalmazta már ezt a jogi fegyvert és március 22.-étől immár Miskolc is belépett ezen jogalkotók közé. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése március 22-én szavazott a város nevének használatáról szóló 19/1994. (V.3.) számú önkormányzati rendelet módosításáról, amelyben a város nevének felhasználhatóságát szabályozza.

Nézzük, mi módosult:

1. § (1) Miskolc város nevét, ennek ragozott, rövidített, mozaikszós egyéb szóösszetételben, vagy toldalékos formában történő használatát, csak előzetes engedély alapján veheti fel, illetve használhatja:
a) bármely jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében elnevezésében, rendezvény címébe, Domain névben, valamint elektronikus tájékoztatási eszközökön, illetve
b) magánszemélyek esetében Domain névben, illetve elektronikus tájékoztatási eszközökön.

Tehát például domain névbe nem teheti bele a Miskolc szót senki alanyi jogon, csak ha engedélyt kér erre. Sőt a ragozott alak is engedélyköteles, tehát ugrott a miskolcilanyok.hu, vagy a miskolcihalaszle.hu szabadsága is, ha van ilyen bejegyzett domain egyáltalán. Rövidítve a Miskolc nem tudom mit jelenthet? Esetleg a “misk” szó is engedélyköteles? Mivel magánszemélyekre is vonatkozik, szegény Miskolci Pista bácsi is megszívta a miskolcipista.hu-val, mehet utólagos engedélyt kérni a domainjére. De mi van, ha Pista bácsi közben amerikába települt és lefoglalta a miskolcipista.com-ot? Vagy mi van, ha egy szlovák cég lefoglalja a miskolc.sk-t?

Hogyan kell engedélyt kérni?

2. § (1) A Miskolc nevének használatára irányuló kérelmet illetékmentesen, Írásban, a rendelet 1. Mellékletét képező Igénylőlapon lehet benyújtani a  város polgármesterénél.

Legalább ingyenes, és az is könnyebbség, hogy amennyiben megkapnánk az engedélyt, a rendelet szerint a névhasználatért díjat fizetni nem kell. (Régen, ha megálltunk a ház előtt az autóval, azért sem kellett!)
De ha valaki már használna ilyen domaint, annak 60 napja van – a hatályba lépést követően – domain nevét engedélyeztetni. Elutasítást követően pedig 30 nap áll rendelkezésre, hogy a felSEOzott, jol bevezetett domaintől megváljon a tulajdonosa.

És végül az irgum-burgum:

 6. § (1) Aki a város nevét megnevezésében, Domain nevében vagy egyéb módon engedély nélkül, illetve az engedélytől eltérően használja, továbbá az e rendeletben szabályozottakat megszegi szabálysértést követ el és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Lásd az előterjesztést itt: 19/1994. (V.3.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Friss információ az Index utánjárásának köszönhetően:

“A város önkormányzata az Indexnek elmondta, hogy március 22-én a beadványt szakmai kifogások miatt nem fogadták el, a későbbiekben átdolgozott formában újratárgyalják, de még nem tudni, hogy mikor.”

12 Replies to “50,000 forintos pótbefizetés domain nevekre”

  1. Nem sportszerű dolog, egy ilyen törvénnyel kötelezni a polgárt, hogy fizessen csak azért, mert az adott domain név tartalmazza a település nevét.

    Ezek visszamenőleg is hatályos dolgok.. szóval a most regisztrált domain nevekre érvényes, vagy mindre?

    régebbi domain nevek webalkalmazás fejlesztéshez
    Aki régebben pl.: csinált egy webalkalmazást rá is vonatkozik ez?

    Mi van az anonim domain regisztrációval?
    Hogyan találják meg a tulajt, ha ő ezt nem szeretné? Ez a regisztráció így olcsóbb!

    • tamás hőbör szerint:

      Ez visszamenőleges hatállyal bíró szabály.
      Ha megnézed a gugliban, az allinurl:miskolc eredményét látszik, hogy számos ilyen domain van használatban.
      Vannak rendszerek akiknek ez fájni fog, pl: miskolc.etterem.hu és hasonlók, akik így építették fel a stratégiájukat.

  2. zrek szerint:

    A miskolc.etterem.hu – ban a miskolc nem domainnév, az etterem az. Erre az esetre nem vonatkozik a szabályozás.

    • tamás hőbör szerint:

      Ez igaz, de ez a szabály elég lazára(nem átgondoltan?) van fogalmazva, imigyen a példa:
      1. § (1) Miskolc város nevét, ennek ragozott, rövidített, mozaikszós egyéb szóösszetételben, vagy toldalékos formában történő használatát, csak előzetes engedély alapján veheti fel, illetve használhatja:
      a) bármely jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében elnevezésében, rendezvény címébe, Domain névben, valamint elektronikus tájékoztatási eszközökön, illetve…

      A “valamint elektronikus tájékoztatási eszközökön” megfogalmazásra hívnám fel a figyelmet!!! Szóval ez mit jelenthet? Remélem nem azt, hogy magát a Miskolc szót(és különböző mutációit) elektronikus tájékoztatási eszközökön (például az internet az ilyen eszköz, vagy a laptopom is az lehet) egyáltalán nem lehet engedély nélkül használni. (ez orvosi eset lenne)
      Szóval igazad van, de azért ennek a szabálynak a szellemébe ez is beleférhet.

      • törzsmókus szerint:

        nincs igaza. a miskolc.etterem.hu -ban a miskolc is domainnév. (most tanítom a témát. :P)

  3. Le a demokráciával! szerint:

    Imádnivaló, ami ebben az országban megy. Nem ez az első, visszamenőleges hatályú szabály. Egyáltalán: van elég vastag bőr fideszék pofáján ahhoz, hogy ezt demokráciának és jogbiztonságnak nevezzék?

  4. Fhb szerint:

    Én már csak azt kérdezném, hogy mégis hogy alkothat Miskolc Önkormányzata olyan rendeletet, aminek a területi hatálya nem korlátozódik Miskolc területére? Továbbá hol van a bírósági bejegyzés arról, hogy a Miskolc név oltalom alatt áll? Ahhoz mit fognak szólni, ha Győr városa díjat követel majd a város nevének használatáért Diósgyőrtől?
    Szóval szerintem ezt el fogja kaszálni a közig Hivatal.

  5. Macko szerint:

    Kedves Látogatóim!

    A miskolc.com oldal új címre költözött. Április 1-től szeretettel várlak bennetek az avasalja.com megújúlt oldalon.

    Admin

    🙂

  6. hehe szerint:

    Hehe, azért vicces. Rengeteg oldalon van városokra szűrés. Ez SEO-val azt jelenti hogy megszívták mind. És figyelniük kell, hogy ki hoz még be ilyen törvényt, mert máshol is jelentkezni kell.

  7. XRRR szerint:

    Nincs itt semmi gond… EU bíróság, Brüsszel és hasonlók. FASIZMUS ÉS DIKTATÚRA dologgal feljelenteni őket, ez van… hagy zengjen a világ ettől..

  8. tamás hőbör szerint:

    Akkor megszületett az első bírság is, ahol a miskolcpont.hu domain igénylője 30,000 ft-os bírságot kapott a domain név engedély nélküli regisztrációja miatt.
    Bővebben: http://www.domainabc.hu/aktualis/miskolc-domain-nev-birsag/1907/
    A vicces az, hogy úgy tűnik ez még nem is az új rendelet alapján lett kiszabva, hanem a régi szerint.
    Hirtelen “rájöttek”, hogy a régi 1994-es rendelet hatálya kiterjed a domain nevekre is.
    (1994-ben Miskolcon tán még egy domain név sem volt használatban, sőt biztos!!)
    Tök mindegy miért és mi alapján bírságoljuk meg a delikvenst, és már a látszat sem érdekes.

  9. KarakterM szerint:

    Én javasolnám a miskolciaknak, hogy nevezzék át városukat Startlap-nak, Iwiw-nek, vagy Facebook-nak.

    Egy Győr kontra Diósgyőr online meccset pedig bármikor néznék az első sorból. 🙂

    Mindemellett meg a 800 fős Tés önkormányzata kaszálhatna a legjobban a kenőpénzekkel a befektetés.hu vagy hirdetés.hu hoz hadosló oldalakkal ha vannak ilyenek.. Szegény domain tulajokat beutalják a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe, majd Tés önkormányzata őket is bepereli a bünteTÉS szó miatt…

    Szerinted őket megbüntetik?:

    http://miskolc.langlovagok.hu/cgi-bin/miskolc/index.cgi

    Remélem megbüntetik őket is, és majd ha ég a városháza ők véletlenül eltévednek az odaúton.

    Mellesleg itt kezdeném a büntit:

    http://miskolc.fidelitas.hu/index.php
    http://miskolc.mszp.hu/
    http://miskolc.jobbik.hu/
    http://www.lmpmiskolc.hu/

    Itt meg van pénz:

    miskolc.auchan.hu/
    http://miskolc.lap.hu/

    Na.. kezdődjön a harc.. 🙂

Comments are closed.