keresés

információk

Alkohol és webshop


Kiskorúak tudnak alkoholt vásárolni webshopban?
Kiskorúak tudnak alkoholt vásárolni webshopban?

Úgy fél éve egy alkoholtermékeket forgalmazó webáruház építésére kaptunk megbízást, és mivel webáruházat már építettünk számosat, elvállaltuk a munkát. Már az elején világos volt, hogy az alkohol miatt itt némileg másképp kell a megrendelést, a regisztrációt és a kiszállítást szervezni és másképp kell a rendszer logikájához is hozzányúlni. Körülnézve, a konkurenciák ez irányú gyakorlata nem volt elég konzisztens, nem volt kézenfekvő szakirodalom ezért megpróbáltuk magunk a dolgot végiggondolni. Megkerestük az ide vágó passzust és józan ésszel végiggondoltuk, hogy miképp lehetne fájdalommentesen megfelelni neki.

A vonatkozó jogszabály az 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről, amelynek IV/A. fejezete tartalmazza a gyermek és fiatalkorúak védelmét szolgáló különös rendelkezéseket.

16/A. § (1) Tilos tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére – a kizárólag orvosi rendelvényre kiadható gyógyszer kivételével – alkoholtartalmú italt értékesíteni, illetve kiszolgálni.
(4) Az e §-ban meghatározott korlátozás érvényesítése érdekében a vállalkozás vagy annak képviselője kétség esetén felhívja a fogyasztót életkorának hitelt érdemlő igazolására. Az életkor megfelelő igazolásának hiányában a termék értékesítését, illetve kiszolgálását meg kell tagadni.

Tehát röviden a lényeg:

 1. tilos alkoholtartalmú italt értékesíteni 18 év alattiaknak
 2. tilos alkoholtartalmú italt kiszolgálni 18 év alattiaknak
 3. életkor megfelelő igazolásának hiányában mind az értékesítést, mind a kiszolgálást meg kell tagadni 18 év alattiaknak

Ha a fenti szabályokat szigorúan vennénk jogi szempontból biztonságosan a webshopban alkoholt árulni nem lehetne!
Ügyfelünk megértette e szabályozás visszásságát és vállalta a rizikót, elindította a webshopot.

Na de nézzük mi itt a probléma:

Belépés a webshopba:

Annak ellenére, hogy a shopok többsége már a shopba belépéskor nyilatkoztatja a látogatót életkoráról és a magát kiskorúnak vallókat elirányítja, a dolognak jogilag nincs sok értelme. Hiszen egy közértbe is bemehet egy kiskorú és akár órákig is álldogálhat a whiskys polc előtt nagykorúságáról ábrándozva.

Attól, hogy beengedünk egy kiskorút a shopba nem szegünk szabályt: nem értékesítettünk és nem szolgáltunk ki.
Ennek ellenére javasolt már itt eltéríteni a kiskorút a belépéstől, ha másért nem jogkövető magatartásunk túlhangsúlyozása végett.

Regisztráció:

Ha a webshop csak alkoholt árul, akkor itt már muszáj lenyilatkoztatni a usert életkoráról, hiszen ezen a regisztráció célja csak alkohol vásárlása lehet. Előzetes regisztrációt követően a webshop később már nem ellenőrzi a vásárlót, csupán használja a profilban megadott adatokat.

Tehát itt vagy elkérjük a születési adatokat, vagy nyilatkoztatjuk a usert, hogy elmúlt 18.

Vásárlás, értékesítés:

Ha a vásárló regisztrált, akkor nincs mit tenni, hagyni kell kosárba pakolni és vásárolni. Ha az ÁSZF mondjuk a fizetéshez kötné a szerződés létrejöttét, akkor mind bankkártyás, mind előreutalásos vásárlás esetében még a kiszállítás előtt létrejön a vásárlás, az értékesítés.

Itt az első probléma: úgy kell engedélyeznünk a vásárlást, hogy nem tudjuk ellenőrizni a vásárló életkorát. Vakon hiszünk annak a magát 20 évesnek nyilatkozó 13-évesnek, aki apja(vagy saját?) bankkártyáját „használva” alkoholt vásárol a hétvégi bulira.
A törvény 16/A. § 4.-ik bekezdése(nevezetesen: az igazoltatás megpróbálása) sem igazán értelmezhető itt!!!!

Ha nincs regisztráció, akkor a fizetéskor szintén le kell nyilatkoztatni a vásárlót nagykorúsága tekintetében. De erre az esetre is érvényes az előbbi gondolatmenet.

Kiszállítás:

Tegyük fel, hogy létrejött a vásárlás és a futárcég elindult a termékkel a megrendelőhöz és becsöngetésre egy tizenéves fiúcska jön átvenni a terméket. Nos itt megint egy értelmezési problémába futunk bele, hiszen itt problémás a már kifizetett alkohol kiskorú általi átvétele. (A kocsmába otthagyok 5000-et a csaposnál és átküldöm a gyereket, hogy hozzon már két üveg sört, mert én betonozok.)

Még problémásabb az utánvétes eset, hiszen ebben az esetben a kiskorú zárja le a megrendelést, veszi át a terméket.
Az általunk megkérdezett futárcégek elzárkóztak attól, hogy ezt a felelősséget(az életkor igazolására való felszólítás) átvállalják. Ők csomagot szállítanak és kész.

(hőbör)

Kapcsolódó jogszabályok:


1997. évi törvény
a fogyasztóvédelemről

2 Replies to “Alkohol és webshop”

 1. KarakterM szerint:

  Az állambácsi biztosítson egy online modult, ami minden ilyen jellegű weboldalba beépíthető, és igazolja a vásárló életkorát.
  Ezt pl. lehet ügyfélkapus belépés, vagy bemegy a vásárló életében egyszer az önkormányzatra, vagy rendőrségre, ahol személyazonossága, és kora egyeztetése után kap egy kódot, amit élete végéig használhat belépéshez a pornóoldalakon, alkoholos webshopokban, ill. pl. a Szerencsejáték Zrt. oldalán, amiken egy államilag biztosított egységes beléptető lenne.

  Vagy legyen értelmes jogszabály.

  Ha meg bárkiben felmerül a kérdés, hogy ez miért az állambácsi feladata, akkor: Az utcán is csak rendőr igazoltathat.. meg kell védenie a fiatalkorú állampolgárokat, és miért is szedi a jövedéki adót?

 2. KarakterM szerint:

  Vagy kötelezze a futárszolgálatokat 18 év felettieknek való kiszállítási rendszerek létrehozására, és csak ilyen minősítéssel rendelkező futárszolgálatokkal szállíthassanak…

  Na ötleteljek még, mert pikk pakk kap az ember a nyakába még pár kacifántos jogszabályt.. 😀

Comments are closed.