Alkohol és webshop


Kiskorúak tudnak alkoholt vásárolni webshopban?

Kiskorúak tudnak alkoholt vásárolni webshopban?

Úgy fél éve egy alkoholtermékeket forgalmazó webáruház építésére kaptunk megbízást, és mivel webáruházat már építettünk számosat, elvállaltuk a munkát. Már az elején világos volt, hogy az alkohol miatt itt némileg másképp kell a megrendelést, a regisztrációt és a kiszállítást szervezni és másképp kell a rendszer logikájához is hozzányúlni. Körülnézve, a konkurenciák ez irányú gyakorlata nem volt elég konzisztens, nem volt kézenfekvő szakirodalom ezért megpróbáltuk magunk a dolgot végiggondolni. Megkerestük az ide vágó passzust és józan ésszel végiggondoltuk, hogy miképp lehetne fájdalommentesen megfelelni neki.

A vonatkozó jogszabály az 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről, amelynek IV/A. fejezete tartalmazza a gyermek és fiatalkorúak védelmét szolgáló különös rendelkezéseket.

16/A. § (1) Tilos tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére – a kizárólag orvosi rendelvényre kiadható gyógyszer kivételével – alkoholtartalmú italt értékesíteni, illetve kiszolgálni.
(4) Az e §-ban meghatározott korlátozás érvényesítése érdekében a vállalkozás vagy annak képviselője kétség esetén felhívja a fogyasztót életkorának hitelt érdemlő igazolására. Az életkor megfelelő igazolásának hiányában a termék értékesítését, illetve kiszolgálását meg kell tagadni.

Tehát röviden a lényeg:

 1. tilos alkoholtartalmú italt értékesíteni 18 év alattiaknak
 2. tilos alkoholtartalmú italt kiszolgálni 18 év alattiaknak
 3. életkor megfelelő igazolásának hiányában mind az értékesítést, mind a kiszolgálást meg kell tagadni 18 év alattiaknak

Ha a fenti szabályokat szigorúan vennénk jogi szempontból biztonságosan a webshopban alkoholt árulni nem lehetne!
Ügyfelünk megértette e szabályozás visszásságát és vállalta a rizikót, elindította a webshopot.

Na de nézzük mi itt a probléma:

Belépés a webshopba:

Annak ellenére, hogy a shopok többsége már a shopba belépéskor nyilatkoztatja a látogatót életkoráról és a magát kiskorúnak vallókat elirányítja, a dolognak jogilag nincs sok értelme. Hiszen egy közértbe is bemehet egy kiskorú és akár órákig is álldogálhat a whiskys polc előtt nagykorúságáról ábrándozva.

Attól, hogy beengedünk egy kiskorút a shopba nem szegünk szabályt: nem értékesítettünk és nem szolgáltunk ki.
Ennek ellenére javasolt már itt eltéríteni a kiskorút a belépéstől, ha másért nem jogkövető magatartásunk túlhangsúlyozása végett.

Regisztráció:

Ha a webshop csak alkoholt árul, akkor itt már muszáj lenyilatkoztatni a usert életkoráról, hiszen ezen a regisztráció célja csak alkohol vásárlása lehet. Előzetes regisztrációt követően a webshop később már nem ellenőrzi a vásárlót, csupán használja a profilban megadott adatokat.

Tehát itt vagy elkérjük a születési adatokat, vagy nyilatkoztatjuk a usert, hogy elmúlt 18.

Vásárlás, értékesítés:

Ha a vásárló regisztrált, akkor nincs mit tenni, hagyni kell kosárba pakolni és vásárolni. Ha az ÁSZF mondjuk a fizetéshez kötné a szerződés létrejöttét, akkor mind bankkártyás, mind előreutalásos vásárlás esetében még a kiszállítás előtt létrejön a vásárlás, az értékesítés.

Itt az első probléma: úgy kell engedélyeznünk a vásárlást, hogy nem tudjuk ellenőrizni a vásárló életkorát. Vakon hiszünk annak a magát 20 évesnek nyilatkozó 13-évesnek, aki apja(vagy saját?) bankkártyáját „használva” alkoholt vásárol a hétvégi bulira.
A törvény 16/A. § 4.-ik bekezdése(nevezetesen: az igazoltatás megpróbálása) sem igazán értelmezhető itt!!!!

Ha nincs regisztráció, akkor a fizetéskor szintén le kell nyilatkoztatni a vásárlót nagykorúsága tekintetében. De erre az esetre is érvényes az előbbi gondolatmenet.

Kiszállítás:

Tegyük fel, hogy létrejött a vásárlás és a futárcég elindult a termékkel a megrendelőhöz és becsöngetésre egy tizenéves fiúcska jön átvenni a terméket. Nos itt megint egy értelmezési problémába futunk bele, hiszen itt problémás a már kifizetett alkohol kiskorú általi átvétele. (A kocsmába otthagyok 5000-et a csaposnál és átküldöm a gyereket, hogy hozzon már két üveg sört, mert én betonozok.)

Még problémásabb az utánvétes eset, hiszen ebben az esetben a kiskorú zárja le a megrendelést, veszi át a terméket.
Az általunk megkérdezett futárcégek elzárkóztak attól, hogy ezt a felelősséget(az életkor igazolására való felszólítás) átvállalják. Ők csomagot szállítanak és kész.

(hőbör)

Kapcsolódó jogszabályok:


1997. évi törvény
a fogyasztóvédelemről

2 hozzászólás Alkohol és webshop

 • KarakterM

  Az állambácsi biztosítson egy online modult, ami minden ilyen jellegű weboldalba beépíthető, és igazolja a vásárló életkorát.
  Ezt pl. lehet ügyfélkapus belépés, vagy bemegy a vásárló életében egyszer az önkormányzatra, vagy rendőrségre, ahol személyazonossága, és kora egyeztetése után kap egy kódot, amit élete végéig használhat belépéshez a pornóoldalakon, alkoholos webshopokban, ill. pl. a Szerencsejáték Zrt. oldalán, amiken egy államilag biztosított egységes beléptető lenne.

  Vagy legyen értelmes jogszabály.

  Ha meg bárkiben felmerül a kérdés, hogy ez miért az állambácsi feladata, akkor: Az utcán is csak rendőr igazoltathat.. meg kell védenie a fiatalkorú állampolgárokat, és miért is szedi a jövedéki adót?

 • KarakterM

  Vagy kötelezze a futárszolgálatokat 18 év felettieknek való kiszállítási rendszerek létrehozására, és csak ilyen minősítéssel rendelkező futárszolgálatokkal szállíthassanak…

  Na ötleteljek még, mert pikk pakk kap az ember a nyakába még pár kacifántos jogszabályt.. 😀