keresés

információk

Weboldal elemzés

A weboldalak, webáruházak, webes alkalmazások rettentően különbözhetnek egymástól, különböző fejlesztők, különböző programnyelveken, különböző gondolatok és célok alapján egymástól különböző és különbözni akaró webes megoldásokat hoznak létre. Mégis általában megvan a közös pont, minden weboldal a teljesítményre, nagy látogatottságra, magas konverzióra, minél több ajánlatkérésre, megrendelésre és végső soron versenyképességre, eredményességre, profit termelésre törekszik.

A weboldal elemzés megmutatja mit kell javítani a weboldalon.
A weboldal elemzéssel feltárhatóak a honlap gyenge pontjai, az eredménytelenség oka

.
Természetesen vannak olyan weboldalak, webshopok amelyek a fenti célok, teljesítmény igények tekintetében profin kidolgozottak, jól teljesítenek a keresőkben, de a weboldalak túlnyomó többsége komoly hiányosságokkal küzd, teljesítménye nagyságrendekkel javítható.
Emellett persze nem árt, ha a weboldal biztonságos, minél nehezebben feltörhető és az utóbbi években egyre fontosabb szempont a weboldalak jogszerűsége is, hiszen senki sem szeretne jogvitába keveredni felhasználóival, vásárlóival vagy komoly büntetési tételeket befizetni a költségvetésbe esetleg bíróságra járni jogszerűtlen személyes adatkezelés okán.

Miben segíthet a weboldal elemzés?
A weboldal elemzéssel felderíthetőek egy weboldal, a webáruház gyenge pontjai, a teljesítményt, az értékesítést akadályozó programozási hibák, a helytelenül feltöltött tartalmakból adódó versenyképességi problémák. Emellett tesztelhető az oldal biztonsági megfelelőssége és a vonatkozó jogszabályoknak történő megfelelés is.

Mire keresünk választ az elemzéssel?
Több célunk is lehet egy elemzéssel, a leggyakoribb esetek az alábbiak.

 1. Miért nem teljesít jól az oldal a Google keresőben a fontos kulcsszavakra? Lehet-e javítani az oldal keresőoptimalizáltságán, ismertségén, látogatottságán?
 2. Webergonómia
 3. Biztonsági problémák
 4. Megbüntethető-e a weboldal? Megfelel-e a weboldal a vonatkozó jogi előírásoknak, törvényeknek? Mennyire kiszolgáltatott jogilag az oldal a látogatóknak, felhasználóknak?
Keresőoptimalizált az oldal? Megmondja a weboldal elemzés.
Hány százalékban keresőoptimalizált az oldal? Megmondja a weboldal elemzés.

.
Mit vizsgálunk az oldal látogatói teljesítményével, keresőoptimalizáltságával, megfelelő webes beágyazottságával kapcsolatban?
A weboldal elemzésekor először is megvizsgáljuk a honlap alapvető szerkezetét, a programozási munka alaposságát, szabványosságát. Leellenőrizzük, hogy a keresők által keresett információk, meta tag-ek, címke információk, rendben elérhetőek-e? Továbbá megnézzük a weboldal szerverkörnyezetét, helyesen van-e telepítve az oldal az internetre, a szerverre?

Megvizsgáljuk a weboldal tartalmát, megfelelően van-e a tartalom az oldalon elhelyezve? Emellet persze fontos azt is megállapítani, hogy a tartalom szolgálja-e az oldal által elérendő célokat, vagy éppen akadályozza azt? (Bővebben a tartalomkészítésről.)
Ha az ügyfél kéri, megvizsgáljuk, hogy a fontos kulcsszavak tekintetében hol áll most az oldal, és javaslatot teszünk arra, miképp kerülhetne előre, miképp kerülhetne a Google és más keresők első oldalára, netalán az első pozíciók egyikére. (Bővebben a témáról, keresőoptimalizálás menüpontunk alatt olvashat!)

Mit vizsgálunk webergonómia, a konverzió fogalomkör alatt?
Nos itt egyszerű hasonlattal élnék. A való világban is hasonló folyamatok vannak: bizonyos boltokban a vevők (mert kellemes a környezet, udvariasak az eladók) gyakrabban vásárolnak, mint másutt. Ez a weben is így van és a vásárlási hajlandóság mértékét konverziónak hívják. A konverzió egy arányszám, azt mutatja meg, hogy x db (mondjuk 100 db) látogatóból, hányan vásárolnak, kérnek ajánlatot, iratkoznak fel hírlevelünkre a weboldalon. És természetesen az hogy a konverzió esetleg alacsony, kevesen vásárolnak, annak mindig meg van az oka, amely felderíthető, javítható. Ezen okok felderítését, meghatározását célozza az analízis.

Mit vizsgálunk a biztonsági problémákkal kapcsolatban?
A weboldal elemzés, a webaudit ezen szakaszában megvizsgálásra kerülnek a weboldal lehetséges hibái, a weboldal fejlesztői által elkövetett hibák, felderítésre kerülnek a bennmaradt biztonsági rések, az adminisztrációs felület hiányosságai. Megvizsgáljuk a weboldal ellenőrzése közben, hogy az üzemeltető a szükséges frissítéseket elvégezte-e, a biztonsági intézkedéseket a megfelelő minőségben elvégezte-e? Megvizsgáljuk, hogy az oldal működése közben megfelelően el vannak-e rejtve a “belső adatok”. Vizsgáljuk például, hogy egy egyszerű url átírással tehet-e egy rosszindulatú user kárt a honlapban, vagy a tárolt adatokban?

A weboldal büntethetősége megelőzhető weboldal elemzéssel
Egy alapos weboldal elemzés időben jelzi a nem jogszerű megoldásokat.

.
Mit vizsgálunk
a jogi megfelelősséggel kapcsolatban?
Ma már több tucat jogszabályt kellene figyelembe vennünk, amikor egy weboldallal, egy webshoppal a piacra lépünk. Egyrészről a hatóságok is egyre gyakrabban vizsgálódnak ezen a területen, a konkurencia és a rosszakarók is tevékenykednek és így hiányosságok esetén egyre gyakrabban számíthatunk büntetésekre. 2011 első felében például feljelentésekre az Adatvédelmi Hatóság négy alkalommal járt el, folytatott le adatvédelmi vizsgálatot, ebből háromszor valamilyen webes tevékenységre „csaptak le”. Az átlagbüntetés 4,5 millió forint volt, a legmagasabb 10 millió forint.

Másrészt egy rosszul felépített weboldal esetén az üzemeltető komoly veszteségeket szenvedhet el a felhasználókkal szemben felmerülő jogvitákban, egy webshop esetében a vásárlót sokkal több paragrafus védi, mint az üzemeltetőt. A jogilag átgondolatlanul felépített, üzemeltetett weboldal, webshop komoly költségeket, károkat tud okozni az üzemeltetőnek.

Mi a vizsgálat eredménye, a hiányosságok összefoglalója?
A vizsgálat befejeztével minden esetben egy részletes dokumentációt készítünk ügyfeleinknek, amelyben részletesen kifejtjük feltárt hibákat, azok okait és lehetséges javításaik módjait. Jogi megfelelősség vizsgálatánál elmagyarázzuk a hiányosság mibenlétét, okát, rámutatunk a vonatkozó jogszabályrészletre és részletesen elmagyarázzuk a lehetséges következményeket, a büntetés vagy a piaci-jogi hátrány várható mértékét.

Amennyiben nem biztos weboldala jogszabályi megfelelősségében, vagy a weboldal teljesítményét, látogatottságát, profitabilitását szeretné növelni, vagy csak tudni szeretné, hogy milyen kijavítandó(technikai, tartalmi, biztonsági, jogi) hibái vannak weboldalának, kérje elemzésünket!

 

Kérjen ajánlatot weboldal elemzésre!
Kérdése van? Küldje el számunkra! Hamarosan megválaszoljuk.


  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám

  Ajánlatkérés, üzenet

  Ellenőrző kérdés:

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük