Adatvédelem, google és a németek

A német adatvédelem felszólítja a weboldalakat

Ki gondolná, hogy a Google analitika alkalmazása Németországban jogkövetkezményekkel járhat és a német adatvédelmi hatóság képes a “területén” működtetett weboldalakat egyesével leellenőrizni és az üzemeltetőt felszólítani: vagy felhagy az analitika weboldal alá integrálásával, vagy bizonyos kritériumoknak megfelelve változtat a konstrukción. A fentiekből sajnos következik, hogy a németek az […]

Adatkezelés az új BTK-ban

A BTK is szabályozza a jogszerűtlen adatkezelést

A többség, a weboldalakat készítő vállalkozások, de még az üzemeltetők is nagyjából tisztában vannak vele, hogy nem jogszerű adatkezelésért, személyes adatokkal való visszaélésért komoly pénzbüntetést lehet kapni, de hogy akár kétéves letöltendő szabadságvesztés is járhat érte, az tapasztalatom szerint az emberek túlnyomó többsége számára kevésbé ismert tény.

[…]

4,5 millió az átlagos adatvédelmi bírság!!

4,5 millió forint az idei átlagos adatvédelmi bírság

Tavaly látott napvilágot, januártól lépett hatályba és májusban már szankcionált is az új Adatvédelmi törvény, a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról. Idén eddig az Adatvédelmi Hatóság honlapja szerint 4 db határozat született jogellenes adatkezelés miatt 17,8 millió forint értékben, ami […]

Webáruház és adatvédelem a 2001. évi CVIII. törvény alapján

A vásárlók személyes adatait kötelező törölni?

Ugyan tavaly megjelent és ma már hatályos az új adatvédelmi törvény (2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról), de azért ha jól körülnézünk találunk még élő jogszabályokat, törvényeket amelyek szintén ezt a területet – személyes adatok kezelése – próbálják szabályozni. Például ebben a […]

A webshopok is bejelentéskötelesek!

Nyilvántartásba vett webáruházak

“10 milliós bünti hírlevél feliratkozásért” címmel decemberben már írtam az új idén januártól hatályos adatvédelmi törvény (2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) irgumburgumságairól, furcsaságairól, következményeiről a webes termékekre vonatkozóan. Csak a dolog élére szorítkozva: a webáruház üzemeltetőnek az adatkezelés megkezdését megelőzően nyilvántartásba kell vetetnie magát a […]

Személyes adat

Mi a személyes adat?

Az új adatvédelmi törvény (2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) kapcsán előző cikkünk hatására különböző fórumokon többen is próbálták a törvény élét elvenni. Okfejtésük lényege – lévén a törvény a személyes adat kezelőket hozhatja nehéz helyzetbe – a személyes adat körének szűkítésére irányult. Többen megpróbálták […]

10 milliós bünti hírlevél feliratkozásért?

10 milliós bünti egy feliratkozásért?

A fenti címmel ugyan kicsit túlzásba estem, de az tény, hogy az Országgyűlés által nyár közepén elfogadott adatvédelmi törvény (2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) ekkora büntetési tétellel riogatja többek között a személyes adatokkal dolgozókat. Legyen az egy adatkezelő óriás(pl. a facebook csapata) vagy […]