keresés

információk

Pályázat webáruházra, internetoldalra

Még élő pályázati források weboldalra, webshopra
Még élő pályázati források weboldalra, webshopra

Tavaly, 2011 júliusától pályázható a vállalati folyamat menedzsment és elektronikus kereskedelem támogatására kiírt vállalkozásfejlesztési pályázat, amelyek GOP-2011-2.2.1 és KMOP-2011-1.2.5 néven érhetőek el az Új Széchenyi Terv honlapján az interneten. A pályázat részletei természetesen időközben többször módosultak, de az előzetes terveknek megfelelően továbbra is pályázható ez a forrás, van még bőven elnyerhető támogatás. A pályázatot nem kizárólagosan webes megjelenés támogatására hozták létre, de mind vállalati webáruház, mind vállalati portál építése támogatható e keretből.

Van-e még forrás ebben az alapban, érdemes-e Pályázni?

A pályázati kiírásban a forrásokra vonatkozóan több adat, támpont is található. A GOP-2011-2.2.1 pályázati kiírás esetében például – olvasható az interneten – a meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre állt tervezett keretösszeg 9 Mrd forint volt a 2011-13. évekre. A támogatott pályázatok várható számát a 2011-13. évekre 900-9000 darabra becsülte a kiíró. Jelenleg van még bőven forrás ebben a pályázatban, érdemes rá pályázni.
A másik hasonló kiírás a KMOP-2011-1.2.5 pályázati kiírás esetében a pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,8 Mrd forint volt, a pályázat továbbra is nyitott várja az érdeklődőket.

Mekkora összegre lehet pályázni?

A pályázat keretében az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 1 millió Ft, maximum 10 millió Ft

Mire lehet pályázni?

A mai korban versenyképes vállalat/szervezet irányítási és termelési környezet kialakításához kapcsolódó összetett vállalati és szervezeti infokommunikációs fejlesztések támogathatóak, az alábbi 12 célterületre vonatkozóan:

  1. vállalati CRM, értékesítés terület;
  2. gyártási terület;
  3. humán erőforrás menedzsment és bérszámfejtés;
  4. kontrolling és döntéstámogatás;
  5. beszerzési, logisztikai terület;
  6. táv- és csoportmunka támogatás;
  7. pénzügyi, számviteli terület;
  8. internetes értékesítés (Vállalati webáruház);
  9. internetes megjelenés (Vállalati portál);
  10. munkafolyamat-irányítási rendszer (WF) bevezetése;
  11. elektronikus iratkezelési rendszer bevezetése;
  12. kiegészítő, (tudásmenedzsment vagy ERP-hez kapcsolódó mobil technikát használó, vagy térinformatikai és földrajzi információs (GIS), vagy RFID technológiát alkalmazó) specializált rendszer bevezetése;

Hogyan kapható támogatás egy weboldal egy webshop megépítéséhez, átalakításához?

Először is fontos megemlíteni, hogy a 8. Internetes értékesítés (Vállalati webáruház) és a 9. Internetes megjelenés (Vállalati portál) célterületek együttesen nem pályázhatóak. Tehát el kell dönteni melyik irányt akarjuk pályázati forrásokból fejleszteni.
Továbbá sem a vállalati webáruház, sem a vállalati portál magában nem pályázható kell hozzá választani minimum egy további célterületet és hogy még bonyolultabb legyen a döntés: vállalati webáruház bármely más célterülettel együtt pályázható, de a vállalati weboldal/portál csak az 1-8. funkcionális célterület közül választott támogatható tevékenységgel együtt pályázható. További részletek a pályázati felhívásban.

Milyen tapasztalatok vannak az eddig beadott pályázatokkal kapcsolatban? 

A pályázatok elbírálása úgynevezett könnyített elbírálású támogatás eljárásrendjében történik, így az egyfordulós pályázatokhoz képest gyorsabban születik döntés a projekt támogathatóságával kapcsolatban. A támogatásról akár 1 hónap alatt is születhet (és született is) döntés, amely pozitívnak tekinthető.
A fejlesztés összköltségének reálisnak és takarékosnak kell lennie. Ezt a feltételt egy kalkulátor segítségével vizsgálhatjuk. Nem részesülhet támogatásban az a projekt, amelynek költségvetése meghaladja a maximális támogatási összeg kalkulátor alapján kalkulált összeget. A kalkulátor különböző gazdasági adatok, valamint a megpályázandó modulok alapján határozza meg azt a maximális összeget, amire pályázhatunk. A 2011-2012. évben a néhány fős, alacsony árbevétellel rendelkező vállalkozások esetében nem adja ki a kalkulátor a minimálisan megpályázható 1 millió Ft-os összeget. Ennek következtében a kisebb mikrovállalkozások, akiknek különösképp szükségük lenne weboldalra, automatikusan kizáródnak a pályázatból. Azoknak a vállalkozásoknak érdemes pályázniuk, akik több modul bevezetését tervezik, illetve 5 fő felett van az átlagos statisztikai létszámuk, hiszen egy könnyen megnyerhető, gyorsan végigvihető pályázatról van szó.

Hogyan érdemes pályázni weboldalra, webshopra?

Weboldalra és webshopra is úgy érdemes pályáznunk, ha van még legalább egy olyan modul, ami vállalkozásunk működésének hatékonyságjavulásához hozzájárulhat. A pályázatból létrehozott weboldalunknak, webshopunknak (ahogy a többi modulnak is) meg kell felelnie a pályázati felhívás egyik mellékletben meghatározott kritériumoknak, követelményeknek. Ezeket a kritériumokat érdemes a pályázat benyújtása előtt egyeztetni a potenciális szállítókkal, informatikusokkal, hogy a támogatás lehívása akadálymentes legyen.

Hőbör Tamás

Szakértő partnerünk:


Ekron Consulting Üzleti és Technológiai Fejlesztő Kft.
Szányi Dávid pályázatíró, Tel.: 70/620-0779; E-mail: szanyi.david@gmail.com