keresés

információk

Adózás a halál után

Mekkora adót fizessenek a webesek?
Mekkora adót fizessenek a webesek?

Hová kerülünk az offline halála után? Kérdezte a nyomdafestéktől még meg sem száradt, a standra frissen, ropogósan kikerült kis Népszabadság idősebb gyűrött fivérét, akit a terjesztő már szépen összekötözve remittendaként épp utolsó útjára próbált felkészíteni. Tudod – válaszolta az, az idősebb, frontot is megjárt emberek bölcsességével és rendíthetetlenségével – úgy tartják, hogy halálunk után az öröklétbe, az online világba kerülünk, ahol nincs eső, szél, nincsenek kandallótulajdonosok, nincs árunk, nincs termékdíj és nincs adó sem.

Alighanem ez utóbbi – a web egyszerű és hatékony megadóztatásának a hiánya –  régóta nagy szívfájdalma a politikának, bár időről időre napvilágot látnak különböző ötletek e téren. Emlékszem pár éve valaki javasolta, hogy legyen díjköteles az email, úgy emlékszem nem nagy összeget, úgy 1 vagy 10 centet javasolt email-enként. Még nem ment át az ötlet.

Most azonban egy ötlet átment a döntéshozókon,  a legerősebb értelmezés szerint elvileg minden weboldalnak, sőt webszervernek nyilvántartásba kell magát vetetni januártól, ha személyes adatot kezel ezen rendszerek keretén belül. (Lásd írásunkat > 10 milliós bünti hírlevél feliratkozásért?)

Mekkora összegről lehet itt szó?

Csak durva becsléssel élhetünk, lévén a regisztrációs nyilvántartásba vétel hivatalos költsége nem ismert. De induljunk ki abból, hogy mondjuk 10,000 Ft-ot fog az állam adatkezelőnként átlagosan legombolni, hogy megengedje honfitársaink adatainak valamilyen célú nyilvántartását. (Legjobb lenne adatonként fizetni, aki sok adatot kezel az fizessen többet! De ez elég kivitelezhetetlennek tűnik.)

Szóval adatkezelőnként legyen 10 ezer a vérdíj.

Mennyi befizetővel lehet számolni? Nos ez még nehezebb kérdés.
Ha a nic.hu adatait vesszük alapul, akkor közel 600,000 .hu-s domain van “forgalomban”. Ezen domain tömegből hányan kezelnek személyes adatot(webshop, apróhírek, regisztráció, köremailok, stb)? Mondjuk azt, hogy a fele érintett e körnek.

Ebben az esetben: 300,000 x 10,000 = 3 milliárd forint befizetni való keletkezik.

És itt még számolhatunk a domain és mail szerverekkel is mint befizetők(és regisztrációra kötelezettek), hiszen ők is személyes adatokat kezelnek, nem is keveset. Tegyük fel, hogy 6000 szerver érintett az ügyben(ezt nagyon csak meghasaltam!!??), akkor ez további 6000 x 10,000 Ft = 60 millió forint adóbevételt generál az állam számára.

És mivel az offline bevételek folyamatosan csökkennek……

(hőbör)